Andreea Hagiu: „Salvați Copiii coordonează multiple acțiuni de intervenție umanitară.”

Articol de: Alexandra Țînțaru

raluca

Andreea Hagiu este coordonator programe de educație pentru sănătate în cadrul organizației neguvernamentale Salvați Copiii România.

Salvați Copiii România militează pentru drepturile copilului și protecția copilului în România.

 1. De cât timp faci parte din Organizația Salvați Copiii?

De 8 ani… La început am fost voluntar și îmi plăcea ceea ce făceam.. A fost o perioadă foarte frumoasă…

 1. Cum erau activitățile din perioada voluntariatului?

Făceam tot felul de lucruri interesante și interactive, fapt pentru care am continuat să fiu voluntar și apoi coordonator de voluntari. Ofeream sprijin la lecții pentru copiii defavorizați, participam la evenimente de promovare a organizației, mă implicam și în strângerea de fonduri. Am participat și la activități interactive, educative, de dezvoltare personală,  nonformale cu elevii.

 1. Când te-ai implicat în organizația Salvați Copiii te gândeai că o să ajungi să coordonezi voluntari?

Chiar nu mă gîndeam la asta, îmi plăcea foarte mult să mă implic în tot felul de activități, mă simțeam apropiată de voluntari, probabil că și asta m-a ajutat mai departe.

 1. Cum a fost trecerea de la voluntar la coordonator de voluntari?

A fost o trecere firească, preluasem deja responsabilități ca voluntar în ceea ce privește organizarea de activități, comunicarea cu voluntarii, cu școlile.

 1. Spune-mi câteva activități în care i-ai implicat pe voluntari.

Organizăm campanii informative în școli sau în licee, adică sesiuni interactive de educație non-formală; există centre educaționale în care oferim sprijin educațional pentru copiii din medii defavorizate. Au loc evenimente la nivel național, regional și internațional, care constau in traininguri, tabere, școli de vară, workshopuri.

 1. Expunerea copiilor la violență în familiile sărace este foarte întâlnită și voi încercați să combateți asta.

Serviciile sunt oferite în cadrul unor întâlniri săptămânale, în cadrul cărora se stabilesc obiectivele intervenției, metodele și tehnicile de atingere a acestor obiective precum și durata aproximativă a întregului proces.

 1. Cum începe această intervenție?

Începem  procesul terapeutic prin completarea mai multor chestionare de evaluare inițială, care permit colectarea rapidă a informațiilor esențiale pentru fiecare caz în parte, informații care vor permite construirea primelor ipoteze de lucru. Apoi, membrii echipei terapeutice au unele întâlniri în cadrul centrelor cu  părinții și copilul dar și în afara acestora, în școli sau în grădinițe împreună cu cadrele didactice ale copilului , uneori chiar și în clasa sau grupa copilului în cazul în care pentru rezolvarea problemei de sănătate a copilului este necesară și o intervenție în mediul educațional.

 1. Doar pe copii îi ajutați?

Nu.. Sunt ajutați și părinții. Atunci când dificultățile copilului sunt menținute de absența unor competențe socio-emoționale ale acestuia sau a abilităților de parenting ale adulților, atât copilul cât și părinții pot beneficia de programe educaționale și/ sau terapeutice de grup. Aceste programe presupun 8-10 întâlniri săptămânale cu durata de 90-120 de minute, desfășurate în grupuri de 8-10 participanți.

 1. Cum percep adulții acțiunile voastre?

Sunt fel și fel de persoane. Unii părinți sunt foarte încântați, alții consideră că nu au nevoie de ajutorul nostru.

 1. Salvați Copiii răspunde situațiilor de urgență cu care se confruntă persoanele afectate de calamități naturale și urmărește ajutorarea copiilor proveniți din familiile sinistrate.

Pentru a răspunde necesităților familiilor care și-au văzut casele și gospodăriile distruse de inundații, Salvați Copiii coordonează multiple acțiuni de intervenție umanitară.

 1. În ce constau aceste intervenții?

Activitățile derulate s-au axat pe acordarea de ajutor material, nutrițional și suport psiho-emoțional celor nevoiți să depășească condițiile traumatizante produse în urma calamităților.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s