Georgeta Lupu:„Copilul să se nască sănătos , iar ea să fie o mamică fericită.”

Articol de: Dora Ungureanu

Pentru a afla cât mai multe detalii despre nașterile premature, am ales să vorbesc cu un doctor ginecolog DR.LUPU GEORGETA care este în măsură să-mi răspundă întrebărilor mele. Prin acest interviu, sper să vin în ajutorul mamicilor sau viitoarelor mămici care poate, și-au pus de-a lungul timpului una din aceste întrebări de mai jos, însă nimeni nu le-a răspuns. Nașterile premature sunt acum discutate la nivel național, făcându-se chiar și Conferințe de Obstretica și Ginecologie în fiecare oraș din țară, ultima fiind în București unde am participat și eu.

1. Care sunt cauzele nașterilor premature?

Cauzele unei nașteri premature pot fi multiple. Spre exemplu poate fi o problemă fizică a mamei, malformația, ori infecții ale mamei sau mai pot fi probleme ale placentei sau afecțiuni ale uterului sau a colului uterin. Aceste cauze ale nașterii premature diferă de la mamă la mamă dar și munca și oboseala sunt deci, o cauza de prematuritate a bebelușului.

2. Care sunt factorii de risc pentru nașterile premature?

Pentru nașterea premature avem atât condiții cronice ale mamei și fătului, cât și condiții acute.Spre exemplu la mamă, vârstă foarte tânără, sub 20 de ani( ofteaza, semn ca nu o încântă prea mult ideea) sau avansată, peste 35 de ani, obezitate sau greutate redusă, o naștere premature anterioară sau boli în sarcină precum infecții sau hipertensiune.

3. Ce diferență există într-o naștere normală și o naștere prematură?

Sunt diferențe, deoarece o naștere normală durează de la 37 până la 42 de săptămâni, calculate din prima zi a ultimei menstruații, iar o naștere prematură durează mai puțin de 37 de săptămâni.

15996103_1151180054994742_595137230_n

4. Care sunt principalele cauze ale mortalității la nou-născut?(având în vedere nașterea prematură).

Prematuritatea, prin complicațiile sale, este principala cauză de mortalitate neonatală, în România. Dar nici mortalitatea prin malformații congenitale de cord grave, nu este de neglijat.

5. De ce tot mai multe nașteri au ajuns să fie vaginale? Sunt mai multe complicații în cazul nașterii prin cezariană?

DR.L: Este un cumul de factori care țin de pacient, de medic sau de societate.Cred că este mai mult un fenomen socio-logic decât unul medical. Practic este o convenție între medic și pacientă, în care pacienta într-un fel obține o naștere cu implicare națională mai mică, cu mai puțin stress, participă mai puțin la aventura nașterii și se pare că acest lucru și-l doresc foarte multe femei, pe de altă parte și medical au parte de o intervenție redusă ca timp. Complicațiile sunt multe la nașterea prin cezariană, de aceea se și consideră că nașterea prin cezariană este mai puțin sigură decât nașterea vaginală. Complicațiile pot fi de sângerare, de infecție și poate fi o intervenție chirurgicală care necesită secționare, sutură, și aici pot apărea aceste complicații.

6. Câte vizite la ginecolog trebuie să aibă o mama din momentul când află că este însărcinată și  până în momentul când va naște?

După un rezultat pozitiv al testului de sarcină pe care respectiva l-a facut acasă, este obligatoriu un consult ginecologic dacă doamna/domișoara vrea să păstreze sarcina, copilul să se nască sănătos , iar ea să fie o mamică fericită. Acesta face parte din primul consult medical pentru confirmarea sarcinii.(la care poate participa și partenerul său) –și râde…

La primul consult este important ca medicul sa cunoască detalii despre: ciclul menstrual, folosirea de anticoncepționale, sarcinile anterioare, istoricul medical. După toate acestea, până in momentul când va naște, mama trebuie să facă controale periodice, pentru a se asigura că atat starea ei de sănătate cât și a copilului sunt în regulă.

7.Care sunt simptomele nașterii premature?

Ca la orice sarcină, travaliul începe brusc prin crampe abdominale ca la menstruație, senzația că bebelușul apasă în jos, dureri de spate de intensitați reduse spre moderate, contracții uterine din ce în ce mai dese, secreții vaginale abundente lichidiene. Dacă simptomele nu dispar rapid, gravida ar trebui să se îndrepte cât mai repede spre centrul medical în care s-a înscris pentru naștere.

8. În România s-a pus problema nașterilor premature. Aceasta a fost discutată la nivel național și s-a constat ca procentul în țata noastră este de peste 20%. Ce părere aveți?

În momentul de față, peste 10% dintre mamele din România nasc prematur. Asta înseamnă în cele mai multe cazuri punerea în pericol a sănătății și a mamei și a fătului, dar și costuri mai mari. În lume 1 din 10 bebeluși se nasc prematur. Pentru că bebelușii născuți premature au mai des probleme imediat după naștere decât cei născuți la termen, medicii vor încerca să amâne nașterea premature cât mai mult dacă se poate.

9. Este adevărat că pâna la 75% din dezvoltarea prenatală poate fi influențată de interacțiunea dintre genele mamei și stilului de viață ale acesteia?

(Stă puțin pe gânduri) . Doar 25%din starea de sănătate a unui copil pe durata vieții sale este influențată strict de moștenirea genetică, iar 75%,da, poate fi influențată de interacțiunea genelor cu stilul de viață al mamei spre exemplu dieta mamei, stresul, creșterea în greutate pe parcursul sarcinii.

10. Bebelușii născuți prematur ar putea suferi după naștere sau în timpul creșterii?

Supraviețuirea copiilor premature care se nasc la vârste extreme este un triumf al medicinii. Totuși, acești copii pot suferi consecințele nașterii premature, cum ar fi întârzierea în dezvoltare,sensibilitate, dificultate de învățare, sau alte probleme de sănătate. Eu, sfătuiesc ca acești copii născuți prematur să fie urmăriți regulat încât să se poată face o intervenție la timp.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s