ONG-urile și distracția de weekend

Articol de: Alexandra Țipțer

Cel mai mare festival de ONG-uri din România s-a organizat și de data acesta în parcul Herăstrău din București pentru distracție și activități creative, dar și pentru lucruri mai serioase Pe lângă atelierele diverse și plimbările de la un cort la altul, persoanele interesate au participat la dezbaterile pregătite pentru cele două zile. Teme ca manipularea, încrederea în candidații la Primăria Capitalei, informarea cetățenilor și tehnologie au fost centrul de interes pentru vizitatori.

ong-fest-4

Strânși în corturile special amenajate pentru dezbateri, aceștia au participat la discutarea diferitelor subiecte, au avut întrebări și și-au susținut punctele de vedere atunci când a fost cazul. Dezbaterile au devenit vii și libere pe tot parcursul zilei.  Aceste întâlniri au fost un motiv în plus pentru a demonstra ce sunt ONG-urile, dincolo de eticheta de proiecte finanțate sau fundații non-profit. Totul se rezumă la schimbare. Fiecare organizație încearcă ajute și să sprijine oameni folosind diferite inițiative și proiecte.

Parcul este îmbrățișat de peste 150 de corturi de nunanțe roșiatice sau de culoarea cerului după ploaie. ONG-urile înscrise sunt atât din România, cât și din țări precum Polonia, Bulgaria, Norvegia, Lituania, Slovacia, Ungaria, Republica Moldova și Kosovo și au același scop: informarea oamenilor despre susținere și schimbare.

La una din dezbaterile din prima zi a evenimentului, Rețeaua Civică vorbește despre problemele societății. Organizația este o o inițiativă ce reunește 13 grupuri civice din capitală, dorind să cultive participarea cetățenilor și autorităților la viața orașului: „Este vorba despre ce ni se întâmplă. Trebuie să-i responsabilizăm și să le arătăm că și noi avem drepturi, nu doar obligații.” După ora 17:00 dezbaterile despre Tehnologie și Inovare au strâns mai mulți interesați. Lângă cei doi copii care săreau și se jucau cu șnururile baloanelor sparte, scaunele au fost umplute de vizitatorii curioși.

Cântecele și mișcările tradiționale au continuat pe șcena de la intrarea în parc. Majoritatea copii, aceștia își aratau talentul la cântat sau dans și dădeau viață întregului parc. Vizitatorii stăteau curioși de parcă ar fi ascultat un scenariu polițist și aplaudau atunci când momentul era gata să se încheie. Cei mai în vârstă au privit totul de pe băncile de lângă, restul s-au apropiat cât au putut de mult.

Prima zi de ONGFest se încheie la fel cum a început. Pe ritmul muzicii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s